Terug naar nieuws

Veelgestelde vragen over combikachels of hybride kachels.

Met de combikachel combineer je beide grootste voordelen: het comfort en een mooie vlam. Je kan kiezen met welke brandstof je begint. Als je start met pellets kan je met één druk op de knop je kachel automatisch laten starten of je kan hem op voorhand programmeren zodat hij bv om 7u 's morgens start. Je kan op elk moment de deur openen en een houtblok in de brandkamer leggen.
Nog vragen over onze combikachels? Contacteer ons, wij helpen u graag verder.
Over Rika

Hoe werkt een combikachel of hybride kachel?
 

Als je met een combikachel verwarmt, heb je de keuze om te verwarmen met hout of met pellets. Verwarmen met pellets zorgt voor meer comfort. Met Paro van RIKA heb je een pelletvoorraad van 30 kg, en met de Induo van RIKA zelfs een voorraad van 34 kg, voor extra comfort. Je kan ook makkelijk je kachel programmeren met het touch display. Alle functies zijn beschikbaar in het Nederlands. Verwarmen met hout vergt dan wat meer toewijding, omdat je goed in de gaten moet houden wanneer je een nieuw houtblok moet bij leggen. Maar langs de andere kant kan je het knetterende geluid van echt hout met niets anders vergelijken en blijft de vlam van hout de meest charmante.

Met de combikachel combineer je beide grootste voordelen: het comfort en een mooie vlam. Je kan kiezen met welke brandstof je begint. Als je start met pellets kan je met één druk op de knop je kachel automatisch laten starten of je kan hem op voorhand programmeren zodat hij bv om 7u 's morgens start.
Je kan op elk moment de deur openen en een houtblok in de brandkamer leggen. Het houtblok zal vuur vatten door de brandende pellets. Door de toename van temperatuur in de brandkamer zal de kachel 'weten' dat er hout in ligt, en zal hij de toevoer van pellets stoppen.

Als je houtblok is opgebrand kan je terug wat hout opleggen zodat het houtvuur verder brandt. Als je geen hout bij legt, zal de temperatuur in de brandkamer geleidelijk aan terug dalen en zal de toevoer van pellets terug gestart worden. Zo blijft het altijd lekker warm, ook al vergeet je een blokje hout op te leggen. Starten met hout kan ook, maar dan moet je het wel zelf aanmaken, met een lucifer en een aanmaakblokje. Hierna geldt hetzelfde principe als hierboven: als het hout is opgebrand, en er wordt geen nieuw hout toegevoegd zal de kachel pellets aanvoeren en brandt de kachel verder op pellets.

Hoeveel verbruikt een combikachel?


In ons gamma van combikachels, ligt het vermogen tussen de 2,5-10 kW. De Paro van RIKA heeft een vermogen tot 8kW. De grote broer van de Paro, de Induo van RIKA heeft een vermogen tot 10 kW.

Het verbruik van je combikachel hangt af van een heel aantal factoren en daarom is het moeilijk om er vaste cijfers op te plakken.
Je moet zeker rekening houden met de situatie waarin de kachel staat. Hoe groot is de te verwarmen ruimte? Is uw woning goed geïsoleerd of niet? Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoeveel de buitentemperatuur bedraagt. Hoe kouder het is buiten, hoe meer je zal moeten stoken. Als je op een iets warmere dag in het voorjaar maar op 50% van je vermogen stookt, zal je ook veel minder verbruiken. Ook is het verbruik van pellets anders dan het verbruik van hout. Het hangt er dus ook vanaf wat je favoriete brandstof is! Door de automatische brandstofherkenning kan je altijd switchen van pellets naar hout en omgekeerd, dus hier zit ook geen vaste regelmaat in qua verbruik.

Nu, om er toch een idee van te krijgen hoeveel je ongeveer moet rekenen aan brandstof zijn we van een 100% vermogen aan 8kW uitgegaan:

- Verbruik hout: 2,2 kg/u
- Verbruik pellets: 1,8 kg/u
 

Kan ik mijn combikachel vanop afstand bedienen?


Je kan je combikachel vanop je werk, in de auto of van gelijk waar (met een internetverbinding) bedienen. Met de RIKA FIRENET start en bedient u uw combikachel wanneer, waar en hoe u dat wilt. Toegankelijk vanop elke PC of mobiel apparaat met internettoegang en dit met de hoogste betrouwbaarheid.
Gebruik de RIKA Firenet module om uw RIKA-kachel aan te sluiten op uw wifi-netwerk thuis. Alle modellen met touch screen zijn compatibel met de RIKA FIRENET.RIKA_Firenet_schermen.jpg
De RIKA Firenet module werkt niet via een app, maar via een browser. Dit betekent dat u de RIKA Firenet kunt openen via smartphone, tablet of computer. Bovendien werkt deze browser-onafhankelijk.
Uiteraard kunt u enkel met pellets verwarmen vanop afstand.